Arild ligger i Höganäs kommun, vid södra stranden av Skälderviken, vid foten av Kullaberg. År 1907 skrev dåvarande hovfotograf Peter P. Lundh följande om Arild: ”Med Kullabergs sluttningar som bakgrund och Skäldervikens soliga rundel framför sig har Arild ett makalöst läge. Det är i motsats till de flesta andra badorter fortfarande en gammeldags idyll med åldriga gårdar, inbäddade i rik grönska”.
Kuststräckan vid Arild utgör ett säreget landskap. Det är en klippkust med klapperstenshällar och raukliknande klippor. Nabben är ett naturreservat som begränsas i väster av Arild och i öster av Skäret. Arild har sedan 1800-talet varit känt i Sverige som ett turistmål. Både Arild och systerorten Mölle var de rika och förmögnas semesterparadis under slutet av 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet.
Vid Arilds nabb spelade Ingmar Bergman in tre av sina filmer: Till glädje, Gycklarnas afton och En lektion i kärlek. Man kan tänka sig att han körde omkring i området under perioden som han arbetade på Helsingborgs stadsteater (1944-1946) och lade platser som gjorde särskilt starkt intryck på minnet – som denna utskjutande, lilla steniga halvö, med Kullen ruvande i bakgrunden. Här hittade han den typ av karga natur som gick att framställa som rå och lite otäck – en typ som han sedan ytterligare renodlade vid Hovs hallar och till sist på Fårö.
Man kan spekulera i om Bergman återkom till platsen för att den var perfekt eller om det var för att han hade ont om tid – arbetstempot i hans liv var enormt högt under den här perioden – och visste att den fungerade… Oavsett vilket, så släpades den tunga utrustningen och rekvisitan hit ner inför varje inspelningsdag. En del av samma färd är istället inspelad på Kullaberg, utanför Mölle, vid ett tillfälle ser man till exempel Mölle från Italienska vägen, som sträcker sig mellan Mölle och Kullens fyr.
Under inspelningarna av Gycklarnas afton och En lektion i kärlek, 1953 respektive 1954, bodde Bergman med team på Julia Lundgrens pensionat (som öppnade som konditori 1911), vid busstorgets södra sida i Arild. Ingmar Bergman som då hade ett förhållande med Harriet Andersson bodde i tornrummet.
Filmat i Arild:
Gycklarnas afton är en av Bergmans mest betydelsefulla filmer och handlar om ett halvtaskigt gycklarsällskap på katastrofalt gästspel i sydskånsk håla. Den skånska hålan spelas av Ystad och i flera scener ser vi Ystadsmiljöer, som Lilla Östergatan och Tvättorget, där cirkussällskapet drar fram med häst och vagn för att locka publik till kvällens föreställning. Även Ystads teater spelar en stor roll. Det är hit den utblottade cirkusdirektören Albert (Åke Grönberg) beger sig tillsammans med sin älskarinna, ryttarinnan Anne (Harriet Andersson) för att be om att få låna kostymer. Ett besök som ska få ödesdigra konsekvenser.
Denna eleganta äktenskapskomedi, som handlar om den otrogne gynekologen David Erneman (Gunnar Björnstrand) som reser efter sin hustru Marianne (Eva Dahlbeck) till Köpenhamn, dit hon är på väg för att träffa sin älskare, använder sig av flera skånska inspelningsplatser, som Ramlösa, Pålsjö skog och Arilds nabb. Filmen varvar nutid med ett antal återblickar.
I denna film, inspelad sommaren 1949, drömmer en medelmåttig violinist i symfoniorkester om framgångsrik solokarriär medan det gnisslar betänkligt i hans äktenskap. Den klassiska musiken står i centrum, med långa scener från repetitioner och konserter. Så här beskriver dirigenten (Victor Sjöström) det: ”En glädje som är så stor, så särskild, att den ligger bortom smärtan och den gränslösa förtvivlan. Ni förstår, det är en glädje bortom allt förstånd.”
Hitta hit:
Man hittar ner till Nabben via ingången till naturreservatet på Nabbenvägen. Vägen leder sedan över ett par fält innan en liten stig tar vid ner mot havet.
Kuriosa:
I Arild samlades en mer aristokratisk publik än i Mölle. Man ägnade sig åt promenader och sedesamt familjeliv. Det lär ha funnits sommargäster i Mölle som bad om en poste restante-adress i Arild för att inte förknippas med synden på grannorten.
Även Carl von Linné åkte till Arild. Han berättar i sin ”Skånska resa” från 1751 om Arillsläge.
Inom området ligger Nabbahögarna, några välbevarade gravhögar från bronsåldern.
Fyren i Arild sattes upp år 1958. Den finansierades av Arilds driftiga kvinnor. Genom sin syförening, Måndagsklubben, fick de ihop pengar till att betala för fyren.
En vandringsstig leder genom Nabben till Skäret, där man idag bl.a. finner Flickorna Lundgrens kaffeservering samt restaurangen Rut på Skäret.