Hovs hallar

Hovs hallar är ett kustområde med dramatiska klippformationer på Bjärehalvöns norra del i nordvästra Skåne. Det utgör Hallandsåsens yttersta utlöpare i väster och ligger vid havet mellan Båstad (där Axel Peterséns Avalon spelades in och där Bo Widerberg ligger begravd) och Torekov (Solsidans flotta sommarort). Grovhuggna stup faller ner mot klapperstensstränder och området ger ett vilt och ödsligt intryck.

När Ingmar Bergman ville bort från 40-talets idealiserade naturskildringar var det här en perfekt plats för att karakterisera lidande och symbolisera hot. Här, i området runt tre små klippstränder (svårt exakt avgöra vilken som användes), valde han att spela in de ikoniska scenerna till Det sjunde inseglet och exteriörerna till Vargtimmen.

Det sägs att Bergman var väldigt nära att skaffa sig ett hus på Bjärehalvön. Istället hamnade han på Fårö, vars natur byggde vidare på det han hittat i Skåne.

Hovs hallar kan skryta med att ha varit plats för fler filminspelningar, till exempel som substitut för Svalbard i Jan Troells Ingenjör Andrées luftfärd (1982). Även Arne Mattssons Salka Valka (1954) spelades in här.

Filmat på Hovs hallar:

När Ingmar Bergman på Bibi Anderssons inrådan beslutade sig för att överge de lättsamma komedier han ägnat sig åt de senaste åren gjorde han det till förmån för denna existentiella film om en grubblande riddare som spelar schack med döden och bland annat möter ett sällskap gycklare under medeltidens pesthärjningar. Det sjunde inseglet skulle komma att bli en av regissörens egna favoriter och den av Bergmans filmer som det har refererats mest till inom populärkulturen.

Denna film som först lades på is när Ingmar Bergman fick lunginflammation 1965 handlar om den skygge konstnären Johan Borg (Max von Sydow), som tillsammans med hustrun Alma (Liv Ullmann), har dragit sig tillbaka till en liten ö i havsbandet för att finna ro. Men han plågas av mardrömmar och demoner och av sitt eget konstnärskap. 

Hitta hit:

Det leder två vägar, som blir en, ut mot Hovs hallar från väg 115 mellan Torekov och Båstad. Vägen slutar vid Hovs hallars restaurang/hotell och en parkering. Man följer sedan stigen från parkeringen ner mot havet. Det finns även en vandringsled på 3 km. Området är naturreservat. Även Skåneleden passerar Hovs hallar.

Kuriosa:

Hallar är ett äldre namn för hällar, och har bland annat gett namn åt landskapet Halland.

Hovs hallar är bra för havsfågelskådning. Blåsiga dagar kan vinddrivna fåglar som alkor, liror, labbar, stormsvalor, tretåiga måsar, stormfåglar och havssulor observeras här. År 2001 siktades till och med en albatross. Vid Arilds port, en klippformation som blivit ett landmärke, störtar klipporna brant ned i havet. Här finns klippformationer från 10 meters höjd upp till hela 30 meter. Den populära badklippan, som är ensam i sitt slag, är mellan 4,5 och 5 meter hög.